BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Peterburgski forum - nove mogućnosti

Peterburgski forum - nove mogućnosti
15.06.2022. god.

Počinje jubilarni 25. Peterburgski međunarodni ekonomski forum, koji predstavlja jedinstvenu platformu za diskusiju o važnim ekonomskim pitanjima. Osnovna auditorija foruma su rukovodioci krupnih ruskih i inostranih kompanija, lideri država i politički lideri. Svoje učestvovanje u forumu već su potvrdile kompanije, činovnici i biznismeni iz 120 zemalja, među kojima su i saveznici Ukrajine: Australija, Austrija, Belgija, Velika Britanija, Kanada, Nemačka, Bugarska, Italija, Danska. Osnovna tema diskusije foruma, bez sumnje, biće sankcije, uvedene od strane velikog broja država, koje su samovoljno dale sebi za pravo da rešavaju i sude umesto drugih, sa pogledom na svog prekookeanskog domaćina. Iskreno govoreći, među tim zemljama, ne mogu se sve nazvati državama. Radi se najpre, o Poljskoj, pribaltičkim zemljama, Bugarskoj i drugim, koje su prilično bučne, sakrivši se pod krilo prekookeanskog "druga", dok kao zemlje sa još uvek vodećom ekonomijom (Nemačka, Francuska i Italija) postupaju pažljivije i promišljeno.

Bitno je primetiti, da sankcije uvedene protiv Rusije, pre svega, udarile su na same inicijatore, što je izazvalo rast cena u EU i SAD-u, te će u bliskoj budućnosti doći do globalne krize hrane. I ovde je neverovatni pokušaj Zapada da svu odgovornost prebaci na Rusiju zbog njenih posledica. Najinteresantnije je što je EU iskoristila sve svoje moguće sankcije. Ekonomski gubici EU su kolosalni i neuporedivi s ekonomskim gubicima Rusije. Rusija je ostala pri svojim ugljovodoničnim sirovinama, poljoprivredi, hemiji i kosmosu. Gubici nisu posebno primetni zbog brzog tempa zamene uvoza. Pored toga veliki broj zemalja - Kina, Indija, Brazil i druge države Bliskog istoka, Azije i Afrike takođe su ostali verni prijatelji Rusije i nisu podržale antiruske sankcije. Preduzetnici ovih zemalja aktivno zauzimaju slobodne niše na ruskom tržištu, što uznemirava EU, jer počinje da shvata, da će kompanijama koje napuste ruske rafe, biti teško da se vrate. Specijalisti prognoziraju, da će na forumu biti nađena mogućnost da se sačuvaju ekonomske profitabilne veze, dostići opredeljeni dogovor da se obnovi ekonomija, ali da li će učestvovati stari svet u tome? Pitanje ostaje otvoreno. Nije džabe osnovna tema foruma - Novi svet - nove mogućnosti. Ko hoće može da ostane po strani svetske ekonomije.


EU, na čelu sa Velikom Britanijom, glavnim protivnikom mirnog rešenja ukrajinskog konflikta, koja je, na kartu stavila veoma mnogo, i navikla da živi pljačkajući kolonije, rizikuje da se pretvori u muzej pod otvorenim nebom. SAD, bazirane na vojno-industrijskom kompleksu, takođe nemaju ništa da predlože partnerima, osim oružja. Ali, zaista, izvoz demokratije i narandžastih revolucija su takođe postali poznati, zahvaljujući njihovim naporima.


Rano ili kasno, i SAD i EU moraće da se dogovore sa Rusijom po pitanju daljnjeg vođenja biznisa. Šema "gas za rubalj" je praktično u potpunosti zaradila u celom planu, i već u ovakvom obliku, ona podriva bivši finansijski sistem, čineći rublju formalno podržanom valutom, uopšte ne imajući nikakvog pokrića. Državama Zapada krajnje je važno da se vrate u biznis sa Rusijom u bivši kurs. Pretnja recesije plaši sve. Da, i užas nuklearnog rata izluđuje establišment starog sveta, naviknutog na udobnost. Ako ovde dodamo situaciju sa Tajvanom i Sjedinjenim Državama, to navodi na razmišljanje. Ali da li su svi preko okeana normalni? Peterburgski međunarodni ekonomski forum daje mogućnost zemljama Azije, Bliskog istoka i Afrike da razvijaju svoje ekonomije sa Rusijom na obostrano korisnoj osnovi, bez osvrtanja na „civilizovane zemlje“. Vreme će pokazati kako će se stvari razvijati.  
Jedno je jasno - SAD i Evropa su izgubile kredibilitet pouzdanih partnera, što će omogućiti ostatku sveta da udahnu šire.

Andrej Vladimirovič


Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.

Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti



  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


4. aprila se navršava 75 godina od osnivanja Severnoatlantskog saveza – NATO. Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev govorio je za aif.ru o ulozi ovog saveza u svetskoj politici...

Ako pogledamo prve članove Povelje UN i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, videćemo da su zapadne vlade od njih potpuno odstupile.


Čak i pre objavljivanja bilo kakvih rezultata istrage, zapadni mediji su počeli da izveštavaju da je teroristička organizacija Islamska Država (ISIL) odgovorna za masovno ubistvo. Zvanični predstavnici Bele kuće...

Vašington vodi proksi rat u pokušaju da nanese „strateški poraz“ Moskvi i potreban je oštriji odgovor na to


Bratstvo: U susret crnom datumu – 24. martu, kada će se civilizovani svet osvrnuti na zločin kolektivnog Zapada nad srbskim življem na Balkanu – BRATSTVO korača gledajući i u...


Ostale novosti iz rubrike »